English
A A A A A
×

Shqiptare Bibla 1884

Predikuesi 12

1
Por kujto Krijuesin tënd në ditët e rinisë sate, para se të vijnë ditët e këqija dhe të arrijnë vitet për të cilat ke për të thënë: "Nuk gjej asnjë kënaqësi në to",
2
para se të errësohet dielli, drita, hëna dhe yjet, dhe të kthehen retë pas shiut;
3
në moshën gjatë së cilës rojtarët e shtëpisë dridhen, njerëzit e fortë përkulen, ato që bluajnë nuk punojnë më se kanë mbetur pak, ata që shikojnë nga dritaret errësohen
4
dhe portat mbi rrugë mbyllen; kur pakësohet zhurma e mokrës, dikush çohet me këngën e një zogu, dhe gjithë bijat e këngës dobësohen;
5
kur dikush ka frikë nga lartësitë dhe nga tmerret e rrugës; kur bajamja lulëzon, karkaleci është një peshë, dhe dëshira pakësohet, sepse njeriu shkon në banesën e tij të përjetshme dhe qaramanët enden rrugëve.
6
Kujto Krijuesin tënd përpara se të këputet kordoni prej argjendi, të thyhet vazoja prej ari, të thyhet shtamba te burimi dhe të bëhet copë-copë çikriku në pus,
7
dhe pluhuri t'i kthehet tokës siç ishte më parë dhe fryma t'i kthehet Perëndisë që e ka dhënë.
8
"Kotësi e kotësive", thotë Predikuesi, "gjithçka është kotësi".
9
Predikuesi, përveç se ka qenë një i urtë, i ka mësuar gjithashtu popullit dijen dhe ka peshuar, ka kërkuar dhe ka renditur një numër të madh fjalësh të urta.
10
Predikuesi është përpjekur të gjejë fjalë të këndshme; dhe gjërat e shkruara janë të drejta dhe të vërteta.
11
Fjalët e të urtëve janë si hostenë dhe ato që mbledhin njerëzit e ditur janë si gozhda të ngulura mirë; ato jepen nga një Bari i vetëm.
12
Biri im, ruhu nga çdo gjë që del jashtë kësaj. Shkruhen shumë libra, por nuk mbarohet kurrë kjo punë, dhe studimi i tepërt e lodh trupin.
13
Të dëgjojmë, pra, përfundimin e gjithë ligjëratës: "Ki frikë nga Perëndia dhe respekto urdhërimet e tij, sepse kjo është tërësia e njeriut".
14
Sepse Perëndia do të vërë të gjykohet çdo vepër, edhe çdo gjë që është fshehur, qoftë e mirë apo e keqe.
Predikuesi 12:1
Predikuesi 12:2
Predikuesi 12:3
Predikuesi 12:4
Predikuesi 12:5
Predikuesi 12:6
Predikuesi 12:7
Predikuesi 12:8
Predikuesi 12:9
Predikuesi 12:10
Predikuesi 12:11
Predikuesi 12:12
Predikuesi 12:13
Predikuesi 12:14
Predikuesi 1 / Pred 1
Predikuesi 2 / Pred 2
Predikuesi 3 / Pred 3
Predikuesi 4 / Pred 4
Predikuesi 5 / Pred 5
Predikuesi 6 / Pred 6
Predikuesi 7 / Pred 7
Predikuesi 8 / Pred 8
Predikuesi 9 / Pred 9
Predikuesi 10 / Pred 10
Predikuesi 11 / Pred 11
Predikuesi 12 / Pred 12