English
A A A A A
×

Shqiptare Bibla 1884

Fjalët e Urta 6

1
Biri im, në qoftë se je bërë garant për të afërmin tënd, në rast se ke dhënë dorën si garanci për një të huaj,
2
je zënë në lakun e fjalëve të gojës sate, je zënë nga fjalët e gojës sate.
3
Bëj këtë, pra, biri im, dhe shpengohu, sepse ke rënë në duart e të afërmit tënd. Shko, hidhu në këmbët e tij dhe ngul këmbë me të madhe te i afërmi yt.
4
Mos u jep gjumë syve të tu as çlodhje qepallave të tua;
5
çlirohu si gazela nga dora e gjahtarit, si zogu nga dora e atij që kap zogjtë.
6
Shko te milingona, o përtac, vër re zakonet e saj dhe bëhu i urtë.
7
Ajo nuk ka as kryetar, as mbikëqyrës, as zot;
8
e gjen ushqimin në verë dhe mbledh zahirenë e saj gjatë korrjes.
9
Deri kur, o përtac, do të rrish duke fjetur? Kur do të shkundesh nga gjumi yt?
10
Të flesh pak, të dremitësh pak, të rrish me duar në ije për t'u çlodhur,
11
kështu varfëria jote do të vijë si një vjedhës, dhe skamja jote si një njeri i armatosur.
12
Njeriu pa vlerë, njeriu i keq, ecën me një gojë të çoroditur;
13
luan syrin, flet me këmbët, bën shenja me gishta;
14
ka ligësi në zemër, kurdis vazhdimisht të keqen dhe mbjell grindje.
15
Prandaj shkatërrimi i tij do të vijë papritur, në një çast do të shkatërrohet pa rrugëdalje tjetër.
16
Zoti i urren këto gjashtë gjëra, madje shtatë janë të neveritshme për të:
17
sytë krenare, gjuha gënjeshtare, duart që derdhin gjak të pafajshëm,
18
zemra që kurdis plane të këqija, këmbët që turren shpejt drejt së keqes,
19
dëshmitari i rremë që thotë gënjeshtra dhe ai që shtie grindje midis vëllezërve.
20
Biri im, ruaje urdhërimin e atit tënd dhe mos harro mësimet e nënës sate.
21
Mbaji vazhdimisht të lidhura në zemrën tënde dhe fiksoji rreth qafës sate.
22
Kur do të ecësh, do të të udhëheqin; kur të pushosh, do të të ruajnë; kur të zgjohesh, do të flasin me ty.
23
Sepse urdhërimi është një llambë, mësimi një dritë, dhe ndreqjet e mësimit janë rruga e jetës,
24
për të të mbrojtur nga gruaja e keqe, nga lajkat e gjuhës të gruas së huaj.
25
Mos dëshiro në zemrën tënde bukurinë e saj dhe mos u rrëmbe nga qepallat e saj.
26
Sepse për një prostitutë burri katandiset për një copë bukë, dhe gruaja e një tjetri gjuan shpirtin e vyer të një burri.
27
A mund të mbajë burri një zjarr në gji të tij pa djegur rrobat e trupit?
28
A mund të ecë burri mbi qymyr të ndezur pa djegur këmbët e tij?
29
Në këtë gjendje është ai që shkon tek gruaja e një tjetri; kush e prek nuk do të mbetet pa u ndëshkuar.
30
Nuk përçmohet hajduti që vjedh për të shuar urinë kur është i uritur;
31
por në rast se kapet në faj, duhet të kthejë shtatëfishin, dhe të japë tërë pasurinë e shtëpisë së tij.
32
Por ai që kryen një shkelje kurore me një grua është një njeri pa mend; ai që bën një gjë të tillë shkatërron jetën e tij.
33
Do të gjejë plagë dhe përçmim, dhe turpi i tij nuk do t'i hiqet kurrë.
34
sepse xhelozia e tërbon bashkëshortin, që do të jetë i pamëshirshëm ditën e hakmarrjes.
35
Ai nuk do të pranojë asnjë shpërblim dhe nuk do të kënaqet, edhe sikur t'i bëjnë shumë dhurata.
Fjalët e Urta 6:1
Fjalët e Urta 6:2
Fjalët e Urta 6:3
Fjalët e Urta 6:4
Fjalët e Urta 6:5
Fjalët e Urta 6:6
Fjalët e Urta 6:7
Fjalët e Urta 6:8
Fjalët e Urta 6:9
Fjalët e Urta 6:10
Fjalët e Urta 6:11
Fjalët e Urta 6:12
Fjalët e Urta 6:13
Fjalët e Urta 6:14
Fjalët e Urta 6:15
Fjalët e Urta 6:16
Fjalët e Urta 6:17
Fjalët e Urta 6:18
Fjalët e Urta 6:19
Fjalët e Urta 6:20
Fjalët e Urta 6:21
Fjalët e Urta 6:22
Fjalët e Urta 6:23
Fjalët e Urta 6:24
Fjalët e Urta 6:25
Fjalët e Urta 6:26
Fjalët e Urta 6:27
Fjalët e Urta 6:28
Fjalët e Urta 6:29
Fjalët e Urta 6:30
Fjalët e Urta 6:31
Fjalët e Urta 6:32
Fjalët e Urta 6:33
Fjalët e Urta 6:34
Fjalët e Urta 6:35
Fjalët e Urta 1 / FjUr 1
Fjalët e Urta 2 / FjUr 2
Fjalët e Urta 3 / FjUr 3
Fjalët e Urta 4 / FjUr 4
Fjalët e Urta 5 / FjUr 5
Fjalët e Urta 6 / FjUr 6
Fjalët e Urta 7 / FjUr 7
Fjalët e Urta 8 / FjUr 8
Fjalët e Urta 9 / FjUr 9
Fjalët e Urta 10 / FjUr 10
Fjalët e Urta 11 / FjUr 11
Fjalët e Urta 12 / FjUr 12
Fjalët e Urta 13 / FjUr 13
Fjalët e Urta 14 / FjUr 14
Fjalët e Urta 15 / FjUr 15
Fjalët e Urta 16 / FjUr 16
Fjalët e Urta 17 / FjUr 17
Fjalët e Urta 18 / FjUr 18
Fjalët e Urta 19 / FjUr 19
Fjalët e Urta 20 / FjUr 20
Fjalët e Urta 21 / FjUr 21
Fjalët e Urta 22 / FjUr 22
Fjalët e Urta 23 / FjUr 23
Fjalët e Urta 24 / FjUr 24
Fjalët e Urta 25 / FjUr 25
Fjalët e Urta 26 / FjUr 26
Fjalët e Urta 27 / FjUr 27
Fjalët e Urta 28 / FjUr 28
Fjalët e Urta 29 / FjUr 29
Fjalët e Urta 30 / FjUr 30
Fjalët e Urta 31 / FjUr 31