A A A A A
Facebook Instagram Twitter
Shqiptare Bibla 1884

Fjalët e Urta 271
Mos u mburr me ditën e nesërme, sepse nuk di atë që mund të sjellë një ditë.
2
Le të të lëvdoj një tjetër dhe jo goja jote, një i huaj dhe jo buzët e tua.
3
Guri peshon dhe rëra është e rëndë, por zemërimi i budallait peshon më tepër se të dyja bashkë.
4
Tërbimi është mizor dhe zemërimi është i furishëm, por kush mund t'i bëjë ballë xhelozisë?
5
Më mirë një qortim i hapur se një dashuri e fshehur.
6
Besnike janë plagët e një shoku, dhe të rreme të puthurat e një armiku.
7
Kush është i ngopur përçmon huallin e mjaltit; por për atë që ka uri çdo gjë e hidhur është e ëmbël.
8
Si zogu që endet larg folesë së tij, kështu është njeriu që endet larg shtëpisë së tij.
9
Vaji dhe parfumi gëzojnë zemrën, kështu bën ëmbëlsia e një shoku me këshillat e tij të përzërmërta.
10
Mos e braktis mikun tënd as mikun e atit tënd dhe mos shko në shtëpinë e vëllait tënd ditën e fatkeqësisë sate; është më mirë një që banon afër se sa një vëlla larg.
11
Biri im, ji i urtë dhe gëzo zemrën time, kështu do të mund t'i përgjigjem atij që përflet kundër meje.
12
Njeriu mendjemprehtë e shikon të keqen dhe fshihet, por naivët shkojnë tutje dhe ndëshkohen.
13
Merr rroben e atij që është bërë garant për një të huaj dhe mbaje si peng për gruan e huaj.
14
Ai që bekon të afërmin e tij me zë të lartë në mëngjes herët, do t'ia zënë si mallkim.
15
Pikëllimi i vazhdueshëm në një ditë shiu të madh dhe një grua grindavece i ngjasin njera tjetrës.
16
Kush arrin ta përmbajë, mban erën dhe zë vajin me dorën e tij të djathtë.
17
Hekuri mpreh hekurin, kështu njeriu mpreh fytyrën e shokut të tij.
18
Kush kujdeset për fikun do të hajë frytin e tij, dhe ai që i shërben zotit të tij do të nderohet.
19
Ashtu si në ujë fytyra pasqyron fytyrën, kështu zemra e njeriut e tregon njeriun.
20
Sheoli dhe Abadoni janë të pangopur, dhe të pangopur janë gjithashtu sytë e njerëzve.
21
Poçja është për argjendin dhe furra për arin, kështu njeriu provohet nga lëvdata që merr.
22
Edhe sikur ta shtypje budallanë në një havan bashkë me grurë me dygeçin e tij, budallallëku nuk do të largohej prej tij.
23
Përpiqu të njohësh mirë gjendjen e deleve të tua dhe ki kujdes për kopetë e tua,
24
sepse pasuritë nuk zgjatin përherë, dhe as një kurorë nuk vazhdon brez pas brezi.
25
Kur merret bari i thatë dhe del bari i njomë dhe mblidhet forazhi i maleve,
26
qengjat do të furnizojnë rrobat e tua, cjeptë çmimin e një are
27
dhe dhitë mjaft qumësht për ushqimin tënd, për ushqimin e shtëpisë sate dhe për të mbajtur shërbëtoret e tua.Fjalët e Urta 27:1
Fjalët e Urta 27:2
Fjalët e Urta 27:3
Fjalët e Urta 27:4
Fjalët e Urta 27:5
Fjalët e Urta 27:6
Fjalët e Urta 27:7
Fjalët e Urta 27:8
Fjalët e Urta 27:9
Fjalët e Urta 27:10
Fjalët e Urta 27:11
Fjalët e Urta 27:12
Fjalët e Urta 27:13
Fjalët e Urta 27:14
Fjalët e Urta 27:15
Fjalët e Urta 27:16
Fjalët e Urta 27:17
Fjalët e Urta 27:18
Fjalët e Urta 27:19
Fjalët e Urta 27:20
Fjalët e Urta 27:21
Fjalët e Urta 27:22
Fjalët e Urta 27:23
Fjalët e Urta 27:24
Fjalët e Urta 27:25
Fjalët e Urta 27:26
Fjalët e Urta 27:27


Fjalët e Urta 1 / FjUr 1
Fjalët e Urta 2 / FjUr 2
Fjalët e Urta 3 / FjUr 3
Fjalët e Urta 4 / FjUr 4
Fjalët e Urta 5 / FjUr 5
Fjalët e Urta 6 / FjUr 6
Fjalët e Urta 7 / FjUr 7
Fjalët e Urta 8 / FjUr 8
Fjalët e Urta 9 / FjUr 9
Fjalët e Urta 10 / FjUr 10
Fjalët e Urta 11 / FjUr 11
Fjalët e Urta 12 / FjUr 12
Fjalët e Urta 13 / FjUr 13
Fjalët e Urta 14 / FjUr 14
Fjalët e Urta 15 / FjUr 15
Fjalët e Urta 16 / FjUr 16
Fjalët e Urta 17 / FjUr 17
Fjalët e Urta 18 / FjUr 18
Fjalët e Urta 19 / FjUr 19
Fjalët e Urta 20 / FjUr 20
Fjalët e Urta 21 / FjUr 21
Fjalët e Urta 22 / FjUr 22
Fjalët e Urta 23 / FjUr 23
Fjalët e Urta 24 / FjUr 24
Fjalët e Urta 25 / FjUr 25
Fjalët e Urta 26 / FjUr 26
Fjalët e Urta 27 / FjUr 27
Fjalët e Urta 28 / FjUr 28
Fjalët e Urta 29 / FjUr 29
Fjalët e Urta 30 / FjUr 30
Fjalët e Urta 31 / FjUr 31