A A A A A
×

Shqiptare Bibla 1884

Punë 39

1
A e di ti kohën kur pjellin dhitë e malit apo ke vërejtur vallë pjelljen e drenushave?
2
A di ti të numërosh muajt kur merr fund barra e tyre, apo njeh ti kohën kur duhet të pjellin?
3
Mblidhen dhe pjellin të vegjlit e tyre, duke u dhënë fund kështu dhembjeve të tyre.
4
Të vegjlit e tyre bëhen të fortë, rriten jashtë, shkëputen dhe nuk kthehen më pranë tyre.
5
Kush lë të lirë gomarin e egër, kush e ka zgjidhur gomarin e egër,
6
të cilit i kam caktuar të rrijë në shkretëtirë dhe tokën e kripur si banesë?
7
Ai përçmon zhurmën e qytetit dhe nuk dëgjon britmat e asnjë zotërie.
8
Hapësirat e gjera të maleve janë kullota e tij, dhe ai shkon dhe kërkon çdo gjë që është e gjelbër.
9
Bualli vallë a pranon të të shërbejë ose të kalojë natën pranë grazhdit tënd?
10
A mund ta lidhësh vallë buallin me litar që të lërojë tokën në hulli, ose të lesojë luginat pas teje?
11
A do t'i kesh besim atij, sepse forca e tij është e madhe, ose do t'ia lësh atij punën tënde?
12
A do të mbështetesh tek ai për të çuar në shtëpi grurin dhe për ta mbledhur në lëmë?
13
Krahët e strucit rrahin tërë gaz, por ato nuk janë me siguri krahët dhe pendët e lejlekut.
14
Ai në fakt i braktis vezët e tij për tokë dhe i lë të ngrohen në pluhur.
15
duke harruar që një këmbë mund t'i shtypë ose një kafshë e fushave mund t'i shkelë.
16
I trajton ashpër të vegjlit e tij, sikur të mos ishin të vetët; por lodhja e tij pa asnjë interes është e kotë,
17
sepse Perëndia e ka lënë pa dituri dhe nuk i ka dhënë zgjuarsi.
18
Por kur ngrihet më këmbë për të ikur, tallet me kalin dhe me kalorësin e tij.
19
A je ti ai që i ke dhënë forcën kalit dhe ia ke veshur qafën me jele që valëviten?
20
A je ti ai që e bën të kërcejë si një karkalec? Hingëllima e tij krenare të kall tmerr.
21
Çukërmon në luginë duke u kënaqur nga forca e tij; sulet në mes të kacafytjes me armë.
22
Përbuz frikën dhe nuk trembet, as zmbrapset përpara shpatës.
23
Mbi të kërcet këllëfi i shigjetave, shtiza që vetëtin dhe ushta.
24
Me zjarr dhe vrull i zhduk distancat dhe nuk qëndron në vend kur bie buria.
25
Që në dëgjimin e parë të burisë, ai thotë: "Aha"!, dhe e nuhat nga larg betejën, zërin kumbues të kapitenëve dhe britmën e luftës.
26
Mos vallë për shkak të zgjuarsisë sate ngrihet e fluturon krahathati dhe i hap krahët e tij drejt jugut?
27
Éshtë vallë nën komandën tënde që shqiponja ngrihet lart dhe e bën folenë e saj në vende të larta?
28
Banon mbi shkëmbinj dhe qëndron mbi krepa të rrëpirta.
29
Nga lart ajo përgjon gjahun dhe sytë e saj vrojtojnë larg.
30
Të vegjlit e saj thithin gjak dhe, ku ka të vrarë, atje ndodhet ajo".
Punë 39:1
Punë 39:2
Punë 39:3
Punë 39:4
Punë 39:5
Punë 39:6
Punë 39:7
Punë 39:8
Punë 39:9
Punë 39:10
Punë 39:11
Punë 39:12
Punë 39:13
Punë 39:14
Punë 39:15
Punë 39:16
Punë 39:17
Punë 39:18
Punë 39:19
Punë 39:20
Punë 39:21
Punë 39:22
Punë 39:23
Punë 39:24
Punë 39:25
Punë 39:26
Punë 39:27
Punë 39:28
Punë 39:29
Punë 39:30
Punë 1 / Punë 1
Punë 2 / Punë 2
Punë 3 / Punë 3
Punë 4 / Punë 4
Punë 5 / Punë 5
Punë 6 / Punë 6
Punë 7 / Punë 7
Punë 8 / Punë 8
Punë 9 / Punë 9
Punë 10 / Punë 10
Punë 11 / Punë 11
Punë 12 / Punë 12
Punë 13 / Punë 13
Punë 14 / Punë 14
Punë 15 / Punë 15
Punë 16 / Punë 16
Punë 17 / Punë 17
Punë 18 / Punë 18
Punë 19 / Punë 19
Punë 20 / Punë 20
Punë 21 / Punë 21
Punë 22 / Punë 22
Punë 23 / Punë 23
Punë 24 / Punë 24
Punë 25 / Punë 25
Punë 26 / Punë 26
Punë 27 / Punë 27
Punë 28 / Punë 28
Punë 29 / Punë 29
Punë 30 / Punë 30
Punë 31 / Punë 31
Punë 32 / Punë 32
Punë 33 / Punë 33
Punë 34 / Punë 34
Punë 35 / Punë 35
Punë 36 / Punë 36
Punë 37 / Punë 37
Punë 38 / Punë 38
Punë 39 / Punë 39
Punë 40 / Punë 40
Punë 41 / Punë 41
Punë 42 / Punë 42