A A A A A
Facebook Instagram Twitter
Shqiptare Bibla 1884

2 Kronikave 281
Ashazi ishte njëzet vjeç kur filloi të mbretërojë, dhe mbretëroi gjashtëmbëdhjetë vjet në Jeruzalem. Ai nuk bëri atë që është e drejtë në sytë e Zotit, siç kishte bërë Davidi, i ati;
2
por ndoqi rrugët e mbretërve të Izraelit, madje bëri shëmbëlltyra prej metali të shkrirë për Baalët.
3
Ai dogji temjan në luginën e Birit të Hinomit dhe dogji në zjarr bijtë e tij, duke ndjekur veprimet e neveritshme të kombeve që Zoti kishte dëbuar përpara bijve të Izraelit;
4
përveç kësaj bënte flijime dhe dogji temjan mbi vendet e larta, mbi kodrat dhe nën çdo pemë të gjelbëruar.
5
Prandaj Zoti, Perëndia i tij, ia dha në dorë mbretit të Sirisë; ky i mundi dhe zuri një numër të madh robërish që i çuan në Damask. U dha gjithashtu në dorë të mbretit të Izraelit, që i shkaktoi një humbje të madhe.
6
Në të vërtetë Pekahu, bir i Remaliahut, brenda një dite vrau njëqind e njëzet mijë burra në Judë, tërë trima, sepse kishin braktisur Zotin, Perëndinë e etërve të tyre.
7
Zikri, një trim nga Efraimi, vrau Maasejahun, birin e mbretit, Azrikam, prefektin e pallatit, dhe Elkanahun, që zinte vendin e dytë pas mbretit.
8
Bijtë e Izraelit çuan robër, midis vëllezërve të tyre, dyqind mijë gra, bij dhe bija; u morën atyre edhe një plaçkë të madhe, që e çuan në Samari.
9
Por aty ishte një profet i Zotit, që quhej Obed. Ai doli para ushtrisë që po kthehej në Samari dhe tha: "Ja, me qenë se Zoti, Perëndia i etërve tuaj, ishte i zemëruar me Judën, ju dha ata në duart tuaja, por ju i vratë me tërbim, që arriti deri në qiell.
10
Dhe tani doni t'i nënshtroni, si skllevërit tuaj dhe skllavet tuaja, bijtë dhe bijat e Judës dhe të Jeruzalemit. Por në realitet a nuk jeni fajtorë ju vetë përpara Zotit, Perëndisë tuaj?
11
Dëgjomëni, pra, dhe kthejini robërit që keni zënë midis vëllezërve tuaj, sepse përndryshe zemërimi i zjarrtë i Zotit do të bjerë mbi ju".
12
Atëherë disa nga krerët e bijve të Efraimit, Azariahu, bir i Johananit, Berekiahu, bir i Meshilemothit, Ezekia, bir i Shalumit, dhe Amasa, bir i Hadlait, u ngritën kundër atyre që ktheheshin nga lufta,
13
dhe u thanë: "Ju nuk do t'i sillni këtu robërit, sepse mbi ne rëndon tanimë një faj kundër Zotit; ajo që keni ndër mend të bëni do t'i shtojë edhe më tepër mëkatet dhe fajin tonë, sepse faji ynë është mjaft i madh dhe një zemërim i zjarrtë i kërcënohet Izraelit".
14
Atëherë ushtarët i lanë robërit dhe plaçkën përpara komandantëve dhe tërë asamblesë.
15
Pastaj disa njerëz të thirrur me emër u ngritën dhe morën robërit dhe me rrobat e plaçkës veshën tërë ata që ishin lakuriq; u dhanë rroba dhe sandale, për të ngrënë dhe për të pirë dhe i vajosën; pastaj i mbartën tërë të dobëtit mbi gomarë dhe i çuan në Jeriko, qyteti i palmave, pranë vëllezërve të tyre, pastaj u kthyen në Samari.
16
Në atë kohë mbreti Ashaz shkoi t'i kërkojë ndihmë mbretit të Asirisë.
17
Edomitët kishin ardhur përsëri, kishin mundur Judën dhe kishin marrë me vete robërit.
18
Filistejtë kishin pushtuar edhe qytetet e fushës dhe të Negevit të Judës dhe kishin marrë Beth-Shemeshin, Ajalonin, Gederothin, Sokon me fshatrat e tij, Timnahun me fshatrat e tij, Gimzon me fshatrat e tij, dhe ishin vendosur aty.
19
Zoti në fakt kishte poshtëruar Judën për shkak të Ashazit, mbretit të Izraelit, që kishte nxitur rënien morale në Judë dhe kishte kryer mëkate të rënda kundër Zotit.
20
Kështu Tilgath-Pilneseri, mbret i Asirisë, doli kundër tij dhe e shtypi në vend që ta ndihmonte,
21
megjithatë Ashazi kishte marrë një pjesë të thesareve të shtëpisë të Zotit, të pallatit të mbretit dhe të krerëve, dhe ia kishte dhënë të gjitha mbretit të Asirisë; megjithatë kjo nuk i vlejti fare.
22
Edhe kur ishte i shtypur, mbreti Ashaz mëkatoi edhe më shumë kundër Zotit.
23
U ofroi flijime perëndive të Damaskut që e kishin mundur, duke thënë: "Me qenë se perënditë e mbretit të Sirisë i ndihmojnë ata, unë do t'i ofroj atyre flijime që të më ndimojnë edhe mua". Por qenë pikërisht ata që shkaktuan shkatërrimin e tij dhe atë të të gjithë Izraelit.
24
Ashazi mblodhi gjithë veglat e shtëpisë së Perëndisë, i bëri ato copë-copë, mbylli portat e shtëpisë të Zotit, ndërtoi altare në çdo kënd të Jeruzalemit,
25
dhe në çdo qytet të Judës vendosi vende të larta për t'u djegur temjan perëndive të tjera, duke shkaktuar kështu zemërimin e Zotit, Perëndisë të etërve të tij.
26
Pjesa tjetër e bëmave të tij dhe tërë sjelljet e tij, nga e para në të fundit, janë shkruar në librin e mbretërve të Judës dhe të Izraelit.
27
Pastaj Ashazin pushoi bashkë me etërit e tij dhe e varrosën në qytet, në Jeruzalem, por nuk deshën ta vënë në varrezat e mbretërve të Izraelit. Në vend të tij mbretëroi i biri, Ezekia.2 Kronikave 28:1

2 Kronikave 28:2

2 Kronikave 28:3

2 Kronikave 28:4

2 Kronikave 28:5

2 Kronikave 28:6

2 Kronikave 28:7

2 Kronikave 28:8

2 Kronikave 28:9

2 Kronikave 28:10

2 Kronikave 28:11

2 Kronikave 28:12

2 Kronikave 28:13

2 Kronikave 28:14

2 Kronikave 28:15

2 Kronikave 28:16

2 Kronikave 28:17

2 Kronikave 28:18

2 Kronikave 28:19

2 Kronikave 28:20

2 Kronikave 28:21

2 Kronikave 28:22

2 Kronikave 28:23

2 Kronikave 28:24

2 Kronikave 28:25

2 Kronikave 28:26

2 Kronikave 28:272 Kronikave 1 / 2Kro 1

2 Kronikave 2 / 2Kro 2

2 Kronikave 3 / 2Kro 3

2 Kronikave 4 / 2Kro 4

2 Kronikave 5 / 2Kro 5

2 Kronikave 6 / 2Kro 6

2 Kronikave 7 / 2Kro 7

2 Kronikave 8 / 2Kro 8

2 Kronikave 9 / 2Kro 9

2 Kronikave 10 / 2Kro 10

2 Kronikave 11 / 2Kro 11

2 Kronikave 12 / 2Kro 12

2 Kronikave 13 / 2Kro 13

2 Kronikave 14 / 2Kro 14

2 Kronikave 15 / 2Kro 15

2 Kronikave 16 / 2Kro 16

2 Kronikave 17 / 2Kro 17

2 Kronikave 18 / 2Kro 18

2 Kronikave 19 / 2Kro 19

2 Kronikave 20 / 2Kro 20

2 Kronikave 21 / 2Kro 21

2 Kronikave 22 / 2Kro 22

2 Kronikave 23 / 2Kro 23

2 Kronikave 24 / 2Kro 24

2 Kronikave 25 / 2Kro 25

2 Kronikave 26 / 2Kro 26

2 Kronikave 27 / 2Kro 27

2 Kronikave 28 / 2Kro 28

2 Kronikave 29 / 2Kro 29

2 Kronikave 30 / 2Kro 30

2 Kronikave 31 / 2Kro 31

2 Kronikave 32 / 2Kro 32

2 Kronikave 33 / 2Kro 33

2 Kronikave 34 / 2Kro 34

2 Kronikave 35 / 2Kro 35

2 Kronikave 36 / 2Kro 36