A A A A A
Facebook Instagram Twitter
Shqiptare Bibla 1884

Gjenezë 371
Por Jakobi banoi në vendin ku i ati kishte qëndruar, në vendin e Kanaanëve.
2
Këta janë pasardhësit e Jakobit. Jozefi, në moshën shtatëmbëdhjetëvjeçare, kulloste kopenë bashkë me vëllezërit e tij; i riu rrinte me bijën e Bilhahës dhe me bijtë e Zilpahës, që ishin gratë e babait të tij. Por Jozefi i tregoi të atit për namin e keq që përhapej mbi sjelljen e tyre.
3
Por Izraeli e donte Jozefin më tepër se tërë bijtë e tij, sepse ishte biri i pleqërisë së tij; dhe i bëri një rrobe të gjatë deri te këmbët.
4
Por vëllezërit e tij, duke parë që i ati i tyre e donte më tepër nga të gjithë vëllezërit e tjerë, filluan ta urrejnë dhe nuk mund t'i flisnin në mënyrë miqësore.
5
Por Jozefi pa një ëndërr dhe ua tregoi vëllezërve të tij; dhe këta e urryen edhe më tepër.
6
Ai u tha atyre: "Dëgjoni, ju lutem, ëndrrën që pashë.
7
Ne ishim duke lidhur duaj në mes të arës, kur papritmas duajt e mi u drejtuan dhe qëndruan drejt, kurse duajt tuaja u mblodhën dhe u përkulën përpara duajve të mi".
8
Atëherë vëllezërit e tij i thanë: "A duhet të mbretërosh ti mbi ne, ose do të na sundosh me të vërtetë?". Dhe e urryen edhe më tepër për shkak të ëndrrave të tij dhe të fjalëve të tij.
9
Ai pa një ëndërr tjetër dhe ua tregoi vëllezërve të tij, duke thënë: "Pashë një ëndërr tjetër! Dhe ja, dielli, hëna dhe njëmbëdhjetë yje përkuleshin para meje".
10
Dhe ai ia tregoi këtë ëndërr atit të tij dhe vëllezërve të tij; i ati e qortoi dhe i tha: "Ç'kuptim ka ëndrra që ke parë? A do të duhet që pikërisht unë, nëna jote dhe vëllezërit e tu të vijnë e të përkulemi deri në tokë para teje?".
11
Dhe vëllezërit e tij e kishin zili, por i ati e mbante përbrenda këtë gjë.
12
Ndërkaq vëllezërit e Jozefit kishin vajtur për të kullotur kopenë e atit të tyre në Sikem.
13
Dhe Izraeli i tha Jozefit: "Vëllezërit e tu a nuk janë ndofta duke kullotur kopenë në Sikem? Eja, do të dërgoj tek ata". Ai u përgjegj: "Ja ku jam".
14
Izraeli i tha: "Shko të shikosh në se vëllezërit e tu janë mirë dhe në se kopeja shkon mirë, dhe kthehu të më japësh përgjigje". Kështu e nisi në luginën e Hebronit dhe ai arriti në Sikem.
15
Ndërsa ai endej në fushë, një burrë e gjeti dhe e pyeti: "Çfarë kërkon?".
16
Ai u përgjegj: "Jam duke kërkuar vëllezërit e mi; të lutem më trego se ku ndodhen duke kullotur bagëtinë".
17
Ai burrë i tha: "Ata kanë ikur së këtejmi, sepse i dëgjova që thonin: "Të shkojmë në Dothan"". Atëherë Jozefi shkoi të kërkojë vëllezërit e tij dhe i gjeti në Dothan.
18
Ata e panë së largu, dhe para se t'u afrohej, komplotuan kundër tij për ta vrarë.
19
Dhe i thanë njëri tjetrit: "Ja ku po vjen ëndërruesi!
20
Ejani, pra, ta vrasim dhe ta hedhim në një pus; do të themi pastaj që një kafshë e egër e hëngri; kështu do të shohim se ç'përfundim do të kenë ëndërrat e tij".
21
Rubeni i dëgjoi këto dhe vendosi ta shpëtojë nga duart e tyre, dhe tha: "Nuk do ta vrasim".
22
Pastaj Rubeni shtoi: "Mos derdhni gjak, por hidheni në këtë pus të shkretëtirës dhe mos e goditni me dorën tuaj". Thoshte kështu për ta shpëtuar nga duart e tyre dhe për t'ia shpënë të atit.
23
Kur Jozefi arriti pranë vëllezërve të tij, këta e zhveshën nga veshja e tij, nga rrobja e gjatë që i arrinte deri te këmbët;
24
pastaj e kapën dhe e hodhën në pus. Por pusi ishte bosh, nuk kishte ujë brenda.
25
Pastaj u ulën për të ngrënë; por, duke ngritur sytë, ata panë një karvan Ismaelitësh që vinte nga Galaadi me devetë e tyre të ngarkuara me erëza, balsame dhe mirrë, dhe udhëtonte për t'i çuar në Egjipt.
26
Atëherë Juda u tha vëllezërve të tij: "Ç'dobi do të kemi po të vrasim vëllanë tonë dhe të fshehim gjakun e tij?
27
Ejani, t'ia shesim Ismaelitëve dhe të mos e godasë dora jonë, sepse është vëllai ynë, mishi ynë". Dhe vëllezërit e tij e dëgjuan.
28
Ndërsa po kalonin ata tregtarë Madianitë, ata e ngritën dhe e nxorën Jozefin jashtë pusit dhe ia shitën Ismaelitëve për njëzet monedha argjendi. Dhe këta e shpunë Jozefin në Egjipt.
29
Rubeni u kthye te pusi, por Jozefi nuk ishte më në pus. Atëherë ai i çorri rrobat e tij.
30
Pastaj u kthye te vëllezërit e tij dhe tha: "Djali nuk është më; po unë, ku do të shkoj unë?".
31
Kështu ata muarën rrobën e gjatë të Jozefit, therën një cjap dhe e futën rrobën në gjak.
32
Pastaj e çuan rrobën te babai dhe i thanë: "Kemi gjetur këtë; shiko pak nëse është rrobja e birit tënd".
33
Dhe ai e njohu dhe tha: "Éshtë rrobja e tim biri, e ka ngrënë ndonjë kafshë e egër; me siguri Jozefin e kanë bërë copë e çikë".
34
Atëherë Jakobi i shqeu rrobat e tij, veshi një grathore dhe mbajti zi për birin e tij shumë ditë.
35
Dhe të gjithë bijtë dhe të gjitha bijat e tij erdhën për ta ngushëlluar, por ai nuk pranoi të ngushëllohet dhe tha: "Unë do të zbres në Sheol pranë birit tim për të mbajtur zi". Kështu e qau i ati.
36
Ndërkaq Madianitët e shitën Jozefin në Egjipt dhe ia shitën Potifarit, oficer i Faraonit dhe kapiten i rojeve.Gjenezë 37:1

Gjenezë 37:2

Gjenezë 37:3

Gjenezë 37:4

Gjenezë 37:5

Gjenezë 37:6

Gjenezë 37:7

Gjenezë 37:8

Gjenezë 37:9

Gjenezë 37:10

Gjenezë 37:11

Gjenezë 37:12

Gjenezë 37:13

Gjenezë 37:14

Gjenezë 37:15

Gjenezë 37:16

Gjenezë 37:17

Gjenezë 37:18

Gjenezë 37:19

Gjenezë 37:20

Gjenezë 37:21

Gjenezë 37:22

Gjenezë 37:23

Gjenezë 37:24

Gjenezë 37:25

Gjenezë 37:26

Gjenezë 37:27

Gjenezë 37:28

Gjenezë 37:29

Gjenezë 37:30

Gjenezë 37:31

Gjenezë 37:32

Gjenezë 37:33

Gjenezë 37:34

Gjenezë 37:35

Gjenezë 37:36Gjenezë 1 / Gje 1

Gjenezë 2 / Gje 2

Gjenezë 3 / Gje 3

Gjenezë 4 / Gje 4

Gjenezë 5 / Gje 5

Gjenezë 6 / Gje 6

Gjenezë 7 / Gje 7

Gjenezë 8 / Gje 8

Gjenezë 9 / Gje 9

Gjenezë 10 / Gje 10

Gjenezë 11 / Gje 11

Gjenezë 12 / Gje 12

Gjenezë 13 / Gje 13

Gjenezë 14 / Gje 14

Gjenezë 15 / Gje 15

Gjenezë 16 / Gje 16

Gjenezë 17 / Gje 17

Gjenezë 18 / Gje 18

Gjenezë 19 / Gje 19

Gjenezë 20 / Gje 20

Gjenezë 21 / Gje 21

Gjenezë 22 / Gje 22

Gjenezë 23 / Gje 23

Gjenezë 24 / Gje 24

Gjenezë 25 / Gje 25

Gjenezë 26 / Gje 26

Gjenezë 27 / Gje 27

Gjenezë 28 / Gje 28

Gjenezë 29 / Gje 29

Gjenezë 30 / Gje 30

Gjenezë 31 / Gje 31

Gjenezë 32 / Gje 32

Gjenezë 33 / Gje 33

Gjenezë 34 / Gje 34

Gjenezë 35 / Gje 35

Gjenezë 36 / Gje 36

Gjenezë 37 / Gje 37

Gjenezë 38 / Gje 38

Gjenezë 39 / Gje 39

Gjenezë 40 / Gje 40

Gjenezë 41 / Gje 41

Gjenezë 42 / Gje 42

Gjenezë 43 / Gje 43

Gjenezë 44 / Gje 44

Gjenezë 45 / Gje 45

Gjenezë 46 / Gje 46

Gjenezë 47 / Gje 47

Gjenezë 48 / Gje 48

Gjenezë 49 / Gje 49

Gjenezë 50 / Gje 50