A A A A A
Библија за една година
Август 31

1 Коринтјаните 11:1-16
1. Следете го мојот пример, како што јас го следам примерот на Христос.
2. Мило ми е, драги пријатели, дека постојано сум ви во мислите и ве пофалувам дека точно го следите христијанското учење, онака како што ви го пренесов.
3. Но има нешто што сакам да го знаете: Секој маж има свој поглавар, а тоа е Христос, и секоја жена има свој поглавар, а тоа е нејзиниот маж. И Христос има свој поглавар, а тоа е Бог.
4. Секој маж што се моли или пророкува со покривало на главата го срамоти својот поглавар, односно Христос.
5. И секоја жена што се моли или пророкува гологлава, го срамоти својот поглавар, односно мажот, зашто тоа е исто како да и е избричена главата.
6. Ако некоја жена не сака да носи покривало на својата глава, тоа е како да е сосема истрижена! А бидејќи е срамно жените да бидат истрижени или со избричена глава, нека носат покривала.
7. Мажот не треба да носи покривало на главата бидејќи тој ја одразува Божјата слава и беше создаден според Божјиот лик. Жената пак, ја одразува славата на мажот.
8. Зашто првиот човек не беше создаден од жена, туку жената беше создадена од маж.
9. Не беше мажот создаден заради жената, туку жената заради мажот.
10. Затоа жените треба да носат покривала на главата како знак на потчинетост, бидејќи ангелите гледаат.
11. Но според Господ, ниту мажот е независен од жената, ниту жената е независна од мажот.
12. Како што жената потекнува од мажот, така и мажот дошол на свет преку жена, а Создател на се што суштествува е Бог.
13. Кажете сами, дали прилега жена да Му се моли на Бог без покривало на главата?
14. Зар самата природа не ве учи дека на мажот не му прилега да носи долга коса?
15. Од друга страна, за жената долгата коса е украс. Таа и е дадена како еден вид покривало на главата.
16. Но, ако некој има намера да се препира околу ова прашање, ниту ние, ниту другите Божји цркви немаме таков обичај.